今回は馬尻から追上沢へ。前回来たのが6/3。一週間以上経ってるんですね。さて、果たしていつもの斜面まで雪は繋がっているのかしら??結果は2か所で1mばかりの藪渡りをしたのみ。ヨシヨシ。でももう最後かもね。。さて斜面コンディションは上々〜。ここは落石の岩も無く安心して滑れます。今日の仕様もフニャ靴(←CRISPI BRE GTX)にモロトーのステップ板。今回はちょっとばかりテーマがあり、それはスクールでお伝えしております「扇(オウギ)」と「ナッペ」。ナッペはB-teleの講習で必ず言及しています。クリームは雪。パレットナイフはスキー板、もしくは滑走面、もしくはエッジです。スキーで言うところの技術は「ズラシ」。ローカットブーツ、もしくはヒールフリーの道具立てにおいて、この繊細なナッペが可能になります。繊細にズラします。そして繊細に潜らせます。ダウンヒルスキーにおいてズラシはブレーキです。つまりはスピードコントロールの要です。そしてもしその繊細さのあたり・・をより愉しみたいのであれば今回のフニャ靴と細板の組み合わせは「解」なんですよね@僕はね。うん。そして次に「扇」。あそうそう!ナッペは主に山側の足の、アウトエッジの、踵より後ろの部分、テールと呼ばれるところのエッジのみでの動きとなります。外足の、ではなく。内足のトップからテールへの全アウトエッジでもなく。テール部分のエッジだけ。ここをズラしたり潜らせたりしてブレーキとします。これを左右交互にやっているのが僕のスキーです。傍目にはは「ターンしてる」ようにも見えると思うのですが、僕としてはブレーキと方向転換を小まめにやってる・・がその内実です。それではなぜ小まめなの?それはブレーキだからです。ブレーキは操作するものであって、乗り込むものではないのですよ。。まぁね。あそうそう「扇」。。んーー、書くと長くなりそうなので立山雪渓スキースクールの時にでもお話しいたします。クラストで割と困らなくなるアイディアなり。乞うご期待〜。 2024年6月12日
This time, I went from Bajiri to Oiage-Zawa. The last time I came here was on 6/3. It's been more than a week. I wonder if I can get to the main slope with snow directly? In the end, I only had to push through the bush for about 1m in two places. Good. But maybe it's the last time. The condition of the slope is excellent. There are no rocks here, so I can ski safely. Today's specifications are also soft boots (←CRISPI BRE GTX) and MOROTTO waxless. There is a little theme this time, which is "Folding fan" and "Nappe" that we teach at school. Nappe is always mentioned in B-tele lessons. Cream is snow. Palette knife is ski, or running surface, or edge. In skiing, the technique is "skidding". With low-cut boots or heel-free equipment, this delicate nappe becomes possible. Delicate skidding. And delicate burying. In downhill skiing, skidding is braking. In other words, it is the key to speed control. And if you want to enjoy that delicacy even more, then the combination of soft boots and narrow skis is the solution for me. Yes. Nappe is mainly movement with only the edge of the inside foot, the outside edge, the part behind the heel, called the tail. Not the outside foot. Not the whole outside edge from the top of the inside foot to the tail. Just the edge of the tail. Skid or bury here to brake. This is what I do alternately with my left and right skis. From the outside, it may look like I'm "turning," but for me, it's actually braking and changing direction frequently. So why frequently? It's because of the brakes. Brakes are something to operate, not something to ride on. . Well, yeah. Oh, and the "fan"... Hmm, it's going to be a long story, so I'll talk about it at the Tateyama Snow Ski School. It's an idea that will help you avoid trouble in crusty conditions. Stay tuned. June 12, 2024
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