山でスキーをするのにマストな横滑りをご紹介いたします。カッチカチの急斜面、この横滑りに絶対的な自信があったら心強いですよね。安全圏まで確実に標高下げられるし。斜め下方向にズレながら進むのを「斜め横滑り」、真下に下りてくるのを「横滑り」、とまぁそんな風に呼んでます。
Let me introduce a must-have skill for skiing in the mountains: side-slipping. On super steep, icy slopes, having total confidence in your side-slip is really reassuring. You can safely drop down to a secure area. Sliding diagonally down the slope is what we call a “diagonal side-slip,” while going straight down is just a “side-slip.” That’s basically how we refer to them.
さて、横滑りとなるとテレマークの方の中には上写真のような足を前後にしたテレマークスタンスをとる方がいらっしゃいますが、見かけるたびにため息三つ。。山で見てて「危ないな〜」の代表格。カリカリの急斜面、谷スキーのテールと山スキーのトップで谷向きにVの字に、変に加速しちゃって、果ては交差した足上げて落っこちてくるのがこのパターン。なんだかイマイチだなぁーと感じてらっしゃる方、多いのでは?まぁ好きでやってることなのでアレですが、事は安全にかかわることゆえ。。斜め横滑りの見本、下動画でまずはどうぞ。
Now, when it comes to side-slipping, some telemarkers use a telemark stance with one foot in front of the other, like in the photo above. Every time I see it, I can’t help but sigh three times… It’s a classic example of “dangerous on the mountain.” On icy, steep slopes, the tail of the downhill ski and the tip of the uphill ski form a V pointing down the fall line, which can cause weird acceleration. Sometimes the crossed skis even lift and you tumble down?that’s this pattern. If you’ve ever thought, “Hmm, that doesn’t look quite right,” you’re not alone. Well, people do it because they like it, but since this involves safety… Here’s a demo of diagonal side-slipping in the video below.
上手ね〜。余裕でピタッと決まってます!これとウェッジターンかキックターンが出来れば山、降りて来られますよね。彼女たちがどんな練習して上手になったかというとそれが下写真。
Nice work! That’s perfectly executed with ease! If you can do this along with a wedge turn or a kick turn, you can safely get down the mountain. As for how they practiced to get this good, check out the photo below.
ゲレンデの急斜面、谷足上げて、山足一本で横滑りして降りてきます。皆さん知ってました?横滑りって山足メインなんですよー。というわけで、谷足を上げてしまえば山足にならざるをえなくなるのでその方法で。この状況で山足の踵なんか上げられません。さて着眼は2点。伸ばし押すこと、そしてエッジを寝かせること。伸ばし押すと「乗る」は違います。押すは圧。伸ばして加圧。そしてして引いて(縮めて)戻して減圧です。そこでまずは縮んでないと伸ばせないので、横滑りをする前にかるく縮んでおくことが肝要です。斜面上であればたいがい山側の足は縮んでいるものです。。次にエッジを寝かせます。あとは行きたい方向、それが真下であれば真下の方向に、斜め横であればそちらの方向に、踝を押す感じで脚を伸ばすと向かいます。グッと押さない、力じゃダメよ。そこはイメージでピッタリなのがnapperの動き。スポンジの上に生クリームを乗せ、台をクルクル〜と回しながらステンレスのへらで均すあれですね。押しすぎるとスポンジ潰れちゃう。へらを立てすぎると進まない。足裏におけるヘラの実感箇所はというと踵から小指付け根までのリッジラインです。ここでそぉーっと柔らかく、雪面を綺麗にnapperで仕上げます。。これが横滑りの練習法です。現場ではもちろん谷足を上げる必要はありません

On a steep slope at the resort, lift your downhill foot and side-slip down using only the uphill foot. Did you know? Side-slipping mainly uses the uphill foot. So if you lift the downhill foot, you’re naturally on the uphill foot?that’s the method. In this situation, you can’t lift the heel of the uphill foot.

There are two key points: extend and push, and lay the edge down. Extending and pushing is different from “weight on.” Pushing means applying pressure. Extend to press down, then pull (or compress) to release pressure. To extend properly, you first need to be in a slightly compressed position, so before side-slipping, lightly compress yourself. On most slopes, your uphill foot is already somewhat compressed.

Next, lay the edge down. Then push through your ankle in the direction you want to go: straight down if going straight, or diagonally if doing a diagonal side-slip. Don’t push hard; it’s not about strength. The ideal motion is like a napper: imagine spreading cream over a sponge with a stainless steel spatula, turning the base as you go. Push too hard and you crush the sponge; hold the spatula too upright and it doesn’t spread. The part of the foot that acts like the spatula is the ridge from the heel to the base of the little toe. Use that line to gently and softly “finish” the snow like a napper.

This is the practice method for side-slipping. On the mountain slope, you don’t actually need to lift the downhill foot.

さて、このナッペ的横滑り術。実はハイカットブーツでは困難なんです。やってみると分かりますがやりにくい。。足首動かないからね。生クリームを均して伸ばすようなズレは不可。それ以前にスポンジ壊しちゃうよね。スカルパでいうところのT2は生産国では真ん中かもしれないけど、日本人には明らかにハイカット。T4に履き替えたらナッペも可よー。革靴にしたら職人仕上げだよね(笑)。テレマークは急斜面や硬いとこ苦手、、って言う人ほどこの横滑りで、そしてT4を試して欲しい。一考あれ。ちなみにこの横滑りにちょっと手心加えたら普段僕のやっているテレマークになります。道具大事!

Now, this napper-style side-slipping technique is actually difficult with high-cut boots. You’ll see when you try it… Since your ankles don’t move, it’s hard to slide gently like spreading cream. Before that, you might even feel like you’re crushing the sponge. You know the T2 in Scarpa? It might be considered mid-grade in its country of origin, but for shorter Japanese skiers, it’s clearly high-cut and overkill. If you switch to the T4, you’ll see how much easier it is to do the napper motion. And with leather boots, it’s like a craftsman’s finish (lol)!

For anyone who thinks telemarking is tough on steep or hard slopes, start with this side-slip and then try T4s or low-cut boots. Definitely worth considering. By the way, if you tweak this side-slip just a bit, it becomes the telemark skiing I normally do. Matching your gear is really important!

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